Sjaals: Een fantastische accessoire

Sjaals. Je hebt ze met strepen, stippen, bloemen, dieren, ruiten, grafische prints…  En dan hebben we het nog niet eens over de grootte van de print en de kleuren. Een oneindig aanbod, waaruit het lastig kiezen is. Want welke sjaal staat je goed en past bij jouw gezicht? Met deze adviezen en tips, durf je te kiezen voor die ene perfecte sjaal – met print.

EEN FANTASTISCHE ACCESSOIRE
De sjaal is een fantastische accessoire waar je je outfit nog sprekender mee maakt. Maar om deze vervolgens te combineren met kleding, blijft lastig en een vak apart. “Bedenk welke stijl je graag uitdraagt en zorg ervoor dat een sjaal je niet overruled of bleek maakt.”

ONDERTOON
Een sjaal draag je dicht bij je gezicht, dus is het van groot belang om de juiste kleuren te dragen. Hiervoor bekijk je eerst welke ondertoon, koel of warm, het beste past bij jouw uiterlijke kenmerken (huid, haar en ogen). “Een huid met warme sproetjes reageert vaak goed op een warme ondertoon en een huid met grijze sproet reageert goed op een koele ondertoon. Grijs haar zegt ook veel over een ondertoon:  heb je blauw/grijs haar (koele ondertoon) of juist peper/zout grijs haar (warme ondertoon).”

warm vs koel
STYLINGTIP
Draag je graag kleurrijke sjaals en lipstick? Zorg ervoor dat de ondertoon van de lipstick overeenkomt met de ondertoon van de sjaal. Het geeft een extra frisse uitstraling.
CONTRAST
Ben je erachter welke ondertoon bij jou past, dan bekijk je hoeveel contrast je kunt dragen. Passen felle kleuren, grote of drukke prints en glanzende stoffen bij je, of is een sjaal met weinig contrast en een rustige print meer geschikt?

veel contrast vs weinig contrast
LICHTE OF DONKERE KLEUREN
Heb je de juiste ondertoon voor jouw perfecte sjaal gevonden, en weet je hoeveel contrast het meest geschikt is, dan is het belangrijk om de kleurhoogte van de sjaal te bepalen. De kleurhoogte, het gehalte licht of donker van een kleur, maakt dat een sjaal je wel of niet staat. Kies liever voor een sprekende kleur of print, dan voor een pastelkleurige sjaal.

licht vs donker
STYLINGTIP
Kies je een te lichte sjaal bij jouw huid, dan kun je er bleek uit zien.
Toch kan het kiezen voor de juiste sjaal na het lezen van deze tips, nog lastig zijn. ”Twijfel je over of een sjaal goed staat? Pak verschillende sjaals en leg ze op elkaar. Trek ze dan één voor één langs je gezicht en kijk goed naar het effect op je gezicht. Wat gebeurt er?” Het kan zijn dat je een goede print (hoog contrast) in een sjaal prima kunt hebben, of het kan zijn dat ton-sur-ton (weinig contrast) je beter staat. Zou je graag meer informatie willen over welke kleuren het beste bij jouw uiterlijke kenmerken en stijl passen? Dan is een persoonlijk kleurenanalyse wellicht iets voor jou.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze mooie sjaals? Neem dan meteen kijkje op de webshop van Auko, zij hebben een scala aan sjaals en deze blog is in samenwerking met Auko tot stand gekomen.