Power dressing

Power dressing

Een paar weken geleden sprak ik met iemand over mijn vak, style- en imago coach. Wat is het precies?  Een  style- en imago coach is iemand die je inspireert, enthousiasmeert en je confronteert om bewust en kritisch te kijken naar je uiterlijke presentatie. Wanneer je een vertaalslag maakt van de binnenkant naar de buitenkant ontstaat er een balans. Deze balans zorgt voor  een verhoogde zelfwaardering en zelfvertrouwen, en dat straal je weer uit. Het gaat dus verder dan het aanmeten van een goed zittend jasje.

Hij was onder de indruk en kwam zelf  met allerlei voorbeelden uit de praktijk waarvan hij dacht dat onze expertise zeer welkom zou zijn om een positieve verandering teweeg te brengen. Het voorbeeld wat mij het meest raakte ging over een dame. Zij heeft een hoge functie, in een mannenwereld. Zij voelt een enorme druk om serieus genomen te worden. Wat zij doet, is zich heel krachtig kleden. Zo krachtig, dat ze niets meer van zichzelf laat zien. Eigenlijk gaat zij net als de heren gekleed. Vooral niet te vrouwelijk maar wel in donkere kleuren met hoog contrast.

Het is een bekend fenomeen dat de dames over het algemeen harder moeten werken en zich meer moeten conformeren om hetzelfde aanzien te genieten als de mannen in soortgelijke functies.

Ook in een artikel van de Guardian stond een vergelijkbaar verhaal: Dames die in wetenschappelijke kringen verkeren, hebben het zwaar. Waar de mannen er een klein beetje onverzorgd uit kunnen zien, geeft dat aan dat ze zo druk zijn met hun vak, dat de kleding van inferieur belang is, en wordt dat eerder als positief ervaren. Wanneer een vrouw zich op dezelfde manier zou kleden, wordt dat geïnterpreteerd als onverzorgd, minder perfectionistisch, kan de taken niet goed verdelen tussen werk en gezin etc. Wanneer een vrouw er uitgesproken en tip top uit ziet, vindt zij het blijkbaar belangrijk om te imponeren met haar uiterlijke vertoning, waarmee zij mogelijk haar gebrek aan kwaliteiten zou kunnen verdoezelen. Ze wordt dus niet serieus genomen. (Het is dus eigenlijk nooit goed).

Volgens de dame in kwestie moet er niets afwijkends zijn waardoor haar expertise en kennis in twijfel getrokken zouden kunnen worden.

Mijn conclusie is: Het pijnpunt zit hem in het feit dat de binnen- en de buitenkant niet matchen.

Je bent een vrouw, kleed je als een vrouw. Je hebt kwaliteiten, laat deze zien. Vraagt je functie een bepaalde standaard, prima! Maar zoek toch voor jezelf de rand op wat voor jou comfortabel en passend is.

Door jezelf weg te stoppen in een mannenpak, zonder ‘eigen’ kleur, zorgt er uiteindelijk niet voor dat je zichtbaar bent en per definitie serieus genomen wordt. Of kleed je jezelf te krachtig? Bij te krachtige kleding creëer je afstand. De kans dat je het contact verliest is groot. En voor je het weet is er een volgend vooroordeel geboren…

Ik geef toe, het is lastig. Maar  zeker niet onmogelijk om een balans te vinden.

Je zou bijna denken dat deze krachtige slimme vrouw onzeker is. Het gaat erom dat de binnenkant en de buitenkant in balans zijn. Kleur is een machtig middel om jezelf  te laten zien. En Style is net zo belangrijk. Zelfkennis, kritisch en bewust kijken zijn sleutelwoorden! Steeds weer.

Sta in je kracht door aan de buitenkant te laten  zien wie je van binnen bent. Dan hebben we het pas echt over Power dressing!

 

 

Mis niks

Word gratis lid van
STYLE UPDATE Magazine
en ontvang stijl- en imagoadvies
in je mailbox

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu ontvang je regelmatig stijl- en imagoadvies in je mailbox.