Tranen van geluk door kleding

De laatste jaren ben ik mij steeds meer gaan specialiseren en ontwikkelen binnen mijn vakgebied als Style- en Imagocoach en Personal Shopper. Kleding zie ik als een verlengstuk van je identiteit en iedereen spreekt daarmee zijn of haar eigen taal. Het is mooi om te zien wat we eigenlijk zeggen met onze kleding als je er kritisch en heel bewust naar gaat kijken.

Gisteren had ik een afspraak met een vrouw van circa 65 jaar. Ze wilde graag een afspraak met mij om te werken aan haar zelfvertrouwen. Na het verlies van haar man paar jaar geleden is ze een stukje van zichzelf verloren. Shoppen vond ze niet meer leuk. Eigenlijk nooit echt leuk gevonden maar haar man wel. Ze gingen dan ook altijd samen winkelen. Als ze echt kleding nodig had voelde ze zich extra alleen. Onbewust ging ze zich verschuilen achter haar kleding. Even anoniem, geen aandacht, geen vragen…gewoon helemaal niets.

Nu voelde ze dat ze klaar is voor een nieuw begin met daarbij een uitstraling die daarbij past. Positiviteit, vrolijkheid, humor, vrouwelijk en creatief dat zijn eigenschappen die bij haar passen en dat graag wilt uitstralen. We zijn het rustig gaan opbouwen. Leren om weer op een andere manier (zonder oordelen) naar jezelf te kijken in de spiegel. Kijkend naar hoe mooi ze is….van binnen en buiten. Vanuit daar laat ik door middel van een kledingadvies en een stijladvies zien welke belijningen, modellen en lengtes het beste bij haar passen. We zijn samen een rondje door de winkel gaan maken bij Piet Zoomers. Een aantal outfits stel ik samen om haar te laten zien wat voor effect kleding kan hebben op je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Ze kwam het pashokje uitlopen in de 2e combinatie…in een hele mooie jurk met veel sprekende kleuren. De laatste keer dat ze een jurk had gedragen was op de begrafenis van haar man, daarna nooit meer. Ze keek in de spiegel en werd stil, begon te glimlachen, te stralen en daarna kwamen de tranen van blijdschap. Ze zag voor het eerst weer een vrouw die ze jarenlang niet meer heeft gezien. Ze voelde zich weer vrouw en sexy ondanks dat ze voor haar gevoel te zwaar was. Dat moment, voor de grote spiegel, een vrouw met een bijzonder verhaal, stralend in een mooie jurk….met de tranen van zoveel emoties. Zo bijzonder om dat met haar te mogen meemaken. Kleding heeft zoveel meer impact dan we denken. Het is een verlengstuk van wie we zijn, wie we willen zijn maar vooral ook een spiegel van hoe we ons voelen.

Met een zeer dankbaar gevoel stap ik in mijn auto op weg naar huis en realiseer ik mij hoe speciaal en bijzonder mijn vak is. Mensen laten zien dat ze mooi zijn, dat ze daarin gaan geloven en het echt gaan voelen….that makes me happy!