Pak kopen?

Pak kopen? Waar moet je op letten…

Eigenlijk draagt iedere man wel eens een pak. De één dagelijks naar kantoor, de ander alleen naar gelegenheden zoals bruiloften of begrafenissen. Als je een pak gaat kopen is het belangrijk dat het een goed passend pak is, zodat je er langere tijd plezier van kunt hebben. Pasvorm is één ding, maar stijl is ook belangrijk!
Een pak straalt kracht en macht uit. Het is alsof mannen in een pak rechtop gaan lopen, zich ineens netter gaan gedragen en meer aandacht krijgen. Draag je een mooi pak, dan voel je krachtiger en zelfverzekerder . Handig! Zeker voor bijvoorbeeld een sollicitatie of een presentatie. In een pak trek je de aandacht en wordt de inhoud belangrijker omdat de kleding conformistischer is en minder afleidt mits het een goed passend pak is!!

Met welke reden koop je een pak?
Koop je een pak om naar kantoor te gaan, om klanten te bezoeken? Presentaties te geven? Een feest? Er zijn tal van redenen. Het is goed om je te bedenken, wie jij bent en welke functie je hebt. Iemand met een creatief vak, zal een ander pak kiezen dan iemand die bij een bank werkt, of accountant is. Voor de een is het belangrijk een klassieke, betrouwbare, conventionele en conformistische uitstraling te hebben, terwijl voor de ander het juist beter is om zich duideklijk te onderscheiden. Het onderscheid kun je maken door te kiezen voor neutrale, rustige stofen en kleuren of juist te kiezen voor een wat meer on-trend stof. Verder kun je met je das, shirt en schoenen natuurlijk een klassieke of juist wat hippere twist geven. Evenals met manchetknopen of een pochet.

Wanneer je een pak een paar keer per jaar zult dragen, (bijvoorbeeld naar begrafenissen of bruiloften), kies dan voor een donkerblauw, donkergrijs of zwart pak. Wanneer je het pak wil dragen naar sollicitaties, bedenk dan goed om wat voor functie het gaat. Bij sollicitaties geldt meestal dat het niet goed werkt wanneer je te trendy gekleed gaat. Kies daarom liever voor een wat rustiger pak.

Pasvorm
De pasvorm is heel belangrijk!! Niets ziet er slordiger en klungeliger uit dan een slechtpassend pak! Het is verstandig om verschillende merken uit te proberen. De ene pasvorm is de andere niet!!
Let op de volgende punten:

Borst en schouders
Het pak moet makkelijk dichtgaan, maar er moet ook niet teveel ruimte in zitten. Als er een vuist tussen je borst en het jasje kan, is dit perfect. De revers moeten op je borst rusten en zeker niet afstaan. In jasjes zitten schoudervullingen, welke niet voorbij je eigen schouders moeten komen. Het jasje is te groot wanneer dit wel zo is. Aan de schouders van een jasje kan niets vermaakt worden. Blijf kritisch!!

Mouwen
Let erop dat de mouwen niet te lang zijn. Je shirt moet altijd een randje onder de mouw van het jasje uitkomen. Met te lange mouwen oogt het geheel slungelig en geeft het gevoel dat het hele pak te groot is.

Broek
De broek moet aangesloten, maar comfortabel zitten. Als je recht staat, moeten de broekspijpen op de bovenkant van je schoenen rusten. Wanneer dit het geval is, is de lengte precies goed. Een broek kan op lengte gemaakt worden. Ook als de broek wat wijd is in de band, kan dit makkelijk opgelost worden.

Stijl
De knopen van het pak zeggen heel veel over de stijl. Ook heeft het te maken met de pasvorm, de manier waarop het pak valt. Een pak met twee knopen zie je tegenwoordig het meest en ziet er het modernst uit. Het zijn vaak wat slanker gesneden pakken. Draag van de twee knopen alleen de bovenste dicht. Double breasted pakken zijn een echte trend op het moment. Niet voor iedereen geschikt omdat ze veel breedte geven. Laat de onderste knoop open, wanneer je double breasted draagr. Wanneer je drie knopen hebt, dit zijn vaak wat rechtere en wijdere modellen (die er wat ouwbollig uit kunnen zien), draag je alleen de middelste dicht.

Succes met je zoektocht! Mocht je het nu lastig vinden om goed te slagen? Neem dan contact op met Personal Shopper en Style- en Imagocoach Nynke Politiek. Dan ben je binnen 2 uur helemaal klaar!