Kleur voor de man

KLEUR VOOR DE MAN

Het kleurenwiel vormt de basis voor elke kleur ter wereld. Vorige week nam ik je al mee in het gebruik van leer voor de man. Deze week laat ik je zien hoe je kleur zakelijk kunt inzetten door middel van accessoires.

Er zijn 4 soorten kleurenschema’s die je moet kennen. Begrijpen hoe je die moet gebruiken zal je overal bij helpen, van pochet en stropdas tot bretels en vlinderdassen. Denk eraan dat niet elke combinatie de aandacht moet trekken. Kijk eens naar de foto’s hieronder en zie hoe de verschillende tinten van de kleuren binnen elk schema gebruikt worden.

Monochromatisch
Monochromatische kleuren zijn van dezelfde kleurenfamilie. Ze hebben misschien een andere nuance (kleur + wit) of schakering (kleur + zwart), maar in basis zijn ze hetzelfde.

Analoog
Analoge kleuren zijn 3 kleuren naast elkaar en delen een dominante kleur in het midden. Accessoires in dit kleurenschema vragen om wat avontuur, zonder dat je helemaal uit je dak hoeft te gaan.

Op de foto Bernie Zijden Boho Stropdas & Bjorn Zijden Boho Pochet

Lichtblauw speelt mooi met het groen in de pochet en stropdas.

Driekleur
Triadische kleuren zijn 3 kleuren met een gelijke afstand tot elkaar op het kleurenwiel. Dat resulteert in een uitgebalanceerde, keurige combinatie met meerdere kleuren.

 

Op de foto Rode Paisley Pochet & Creatieve Botercrèmekleurige Reversbloem

Rustige versies van geel, rood en blauw vallen in het triadische kleurenschema zonder er tekenfilmachtig uit te zien.

Complementair
Complementaire kleuren staan tegenover elkaar op het kleurenwiel. Ze kunnen gedurfd en opvallend zijn of, als je kiest voor gedempte versies van de kleuren, rustig en ingetogen.

WEES NIET BANG VOOR PATRONEN

Het matchen van patronen is voor velen van ons net zo beangstigend als kleuren. De vaardigheid hierachter vindt zijn oorsprong in het begrijpen van kleuren… ben je nu niet blij dat je hebt opgelet tijdens die kleurenwiel-uitleg?

Voordat we beginnen, willen we wel even duidelijk maken dat dit geschreven is voor accessoires. Het dragen van een hemd of kostuum met een patroon is hele andere koek.

Een algemene regel voor beginners om te volgen is: als je overhemd geruit of gestreept is, of een patroon heeft, dan moet al het andere, inclusief accessoires effengekleurd zijn.

Ervan uitgaand dat je een effengekleurd overhemd en bijpassend kostuum draagt; laten we eens kijken naar de pochet hieronder. We hebben deze gekozen vanwege het florale patroon met ten minste vijf verschillende kleuren vertegenwoordigd.

Hoe matchen we hier nu een vlinderdas mee?

De eerste stap is om een kleur te kiezen binnen het patroon waarmee je wilt matchen. Je kunt op safe spelen door de meest dominante kleur te kiezen – paars in dit geval. Voor ons voorbeeld, laten we eens lichtblauw kiezen, dat gebruikt is in de stengels en bladeren.

Nu kiezen we welk kleurenschema we willen, bijvoorbeeld analoog, omdat dat uitdagend is, zonder meteen helemaal in het diepe te springen.

Gebruik het interactieve kleurenwiel, klik op lichtblauw en selecteer analoog. Groen en blauw worden dan als optie gegeven. Selecteer het vlinderdas-icoon in een van de blauwtinten – we kiezen voor het donkere blauw.

Je ziet nu alle vlinderdassen in die kleur. Hieruit selecteer je dan bijvoorbeeld een lichtblauwe vlinderdas met stippen.

Waarom past deze vlinderdas? Dit is een goede keus omdat de kleur vergelijkbaar is met het lichtblauw in de pochet en het patroon kleiner is dan de florale print.

Het is belangrijk dat patronen in proportie zijn ten opzichte van elkaar. Dat betekent dat het patroon van de pochet en dat van de vlinderdas niet exact dezelfde grootte moeten hebben, maar ook niet te vel uiteen moeten lopen – een makkelijke manier om dit te onthouden, is dat het ene patroon iets groter of drukker moet zijn dan het andere.

Het algehele kleurenpalet voor deze 2 items is ook redelijk ingetogen. Het dragen van rustigere kleuren – in plaats van levendige kleuren – is een goede manier om te starten met het matchen van patronen en kleuren.

REGELS VOOR PATROONMATCHING: ACCESSOIRES

  • Als je meer dan een patroon draagt: kies voor 1 klein, 1 medium en 1 wat dikker
  • Speel met proporties – een pochet met smalle streep met een grovere streep op de stropdas
  • houd meerdere patronen in dezelfde tint – denk aan monochromatisch of analoog

Wat als je geen kostuum draagt?

Als je meer voor smart-casual gaat, gelden dezelfde regels voor de accessoires die je draagt.

Een zwarte chino-broek en een wit T-shirt? Maak het spannend met een NATO bandje aan je horloge of een paracord armband in een levendige kleur. Dat kleine beetje patroon, plus textuur en kleur is alles wat je nodig hebt.

 

Elke week zal ik een aantal leuke tips delen van Trendhim.nl! Zo blijf je op de hoogte van de leukste tips en kun je ze direct shoppen.