Kledingcrisis in de zomer

Het is warm, ook op kantoor. Wat doe je aan? Lastig, want veel bedrijven hebben enkel ongeschreven regels. Kortom, het levert de nodige kledingcrisis op.

Lang niet alle bedrijven hebben regels over kleding. Een kledingcode is in hun ogen niet nodig. De verantwoordelijkheid ligt bij de werknemers, hoor ik met enige regelmaat. „De werknemers voelen zelf wel aan wat wel en niet kan.” Mocht iemand toch de plank misslaan, dan wordt diegene daar op „informele wijze” door een collega op aangesproken. Maar is dat ook echt zo? Werkt dat wel in de praktijk of draagt het juist bij aan onzekerheid bij de medewerkers?

Veel bedrijven en organisaties hebben behoefte aan regels omtrent kleding, maar ze weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat werkgevers het moeilijk vinden om de medewerkers aan te spreken op hun kledingkeuze. Als Style- en Imagocoach heb ik al binnen diverse organisaties zoals Eiffel, Gemeente Lochem, Gemeente Apeldoorn, Gemeente Zwolle, Get Work trainingen en workshops gegeven over zakelijk kledingadvies. Tijdens de interactieve workshops komen er veel vragen naar boven omtrent de dresscodes. Vragen over uniformiteit en uitstraling en over “Hoe maak je de vertaalslag van identiteit naar kleding”? Alle vragen worden dan beantwoord. In de 7 jaar dat ik de zakelijke workshops geef komt er altijd 1 vraag naar boven: Wat trek ik in de zomer aan naar kantoor? Het blijft lastig om je zakelijk goed te kleden als het warm is. Het zorgt absoluut voor kledingcrisis.

Vanuit mijn oogpunt is het belangrijk om onzekerheid bij de medewerkers weg te nemen door duidelijk te zijn over een aantal punten.Wat zou het opleveren om op maat gemaakte richtlijnen te schrijven per branche, functie, eenheid etc? Draagt dat niet enorm bij aan structuur en duidelijkheid. Bij het opstellen van de richtlijnen is het wel belangrijk dat er ruimte blijft voor eigen creativiteit en stijl. Mensen voelen zich zelfverzekerder als ze kleding dragen die goed aansluiten bij hun persoonlijkheid en stijl. De richtlijnen zijn bedoeld als platform waarop je makkelijk naar kunt refereren. Het is juist bedoeld om onzekerheid weg te nemen en ongeschreven regels bespreekbaar te maken. Daarnaast zorgt het voor de juiste uitstraling binnen een organisatie!

5 KLEDINGTIPS VOOR MANNEN

1. KORTE BROEK…

…nooit. Zelfs niet in de creatieve sector.

2. OVERHEMD…

…altijd. Als man kun je het beste altijd een overhemd dragen. Draag geen overhemd met korte mouwen. Alleen artsen dragen dit onder hun doktersjas. Dat mag nog net. Je kunt wel de mouwen een stukje opstropen.

3. GEEN BORSTHAAR

Eventueel mogen de bovenste twee knoopjes van het overhemd open. Zolang er maar geen borsthaar of wit T-shirt te zien is.

4. KIES DUNNE STOF

Moet je in pak naar kantoor, kies dan voor een dunne stof die ademt. Er bestaan speciale zomerpakken, gemaakt van cool wool. Trek in een vergadering nooit zomaar je jasje uit. Alleen als de voorzitter zegt dat het mag.

5. SOMS SNEAKERS

Wie in een meer informele sector werkt, kan best sneakers en een spijkerbroek dragen. Combineer dat dan met een T-shirt en jasje. Het jasje kan uit. Jongere mannen kunnen de pijpen van hun broek iets omhoog stropen. Modieus én koele enkels.
En dan, het belangrijkste. Voor iedereen geldt: kom nooit op slippers naar je werk. Mocht je inspiratie willen opdoen voor zakelijke kleding? Neem eens een kijkje bij Piet Zoomers.

„Het is heel Nederlands om te denken: ze nemen me maar zoals ik ben”,

Maar in de zakelijke sfeer is dat niet verstandig. Je weet nooit hoe anderen erover denken. Helemaal niet bij buitenlandse klanten. Het is niet respectvol naar hen toe. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen of afgeleid raken van al dat bloot. Uiteindelijk gaat het om zaken doen, dat wil je niet op het spel zetten. Nederlandse vrouwen trekken in de zomer op het werk snel te weinig aan. Blote armen, te korte rokjes, een laag decolleté: het kan eigenlijk allemaal niet. Sexy is al snel ordinair. Je komt daardoor niet altijd serieus over.

Een professioneel en verzorgd uiterlijk betekent niet dat vrouwen er als een „tuthola” bij hoeven te lopen. „Een mooie zomerse jurk met mouwtjes en een open (hak)schoen – mits keurig gelakte nagels – is heel stijlvol en vrouwelijk. Ook een luchtig broekpak kan heel mooi zijn. Veel kantoren hebben overigens tegenwoordig airconditioning,  zomerse kleding is al snel te koud.

5 KLEDINGTIPS VOOR VROUWEN

1. BEDEK DE HUID

Sexy is al snel ordinair. Een rok hoort net boven de knie. Bij oudere vrouwen is een rok onder de knie soms beter. Blote benen zijn in sommige sectoren geoorloofd, Doe bij twijfel altijd een panty aan, helemaal bij meer formele contacten.

2. BLOTE ARMEN: NEE

Hemdjes met spaghettibandjes zijn fijn voor in de tuin, maar horen niet thuis op de werkvloer. Schouders en oksels moeten in ieder geval bedekt zijn.

3. FRISSE VOETEN

Een open schoen of sandaal kan, maar echt alleen met verzorgde voeten. Zorg dat je nagels netjes gelakt zijn. Draag liever iets met een open hiel dan een open teen.

4. DRAAG LAAGJES

Werk met laagjes. Een mooi hemd met een luchtig jasje bijvoorbeeld. Is het echt te warm voor een jasje kies dan een shirt of blouse met kraagje.

5. ALLEEN KATOEN

De kans op zweetplekken is zomers aanzienlijk groter dan in de winter. Draag daarom geen kleding van synthetisch materiaal. Goede zomerstoffen zijn katoen, linnen of dunne wol. Tegenwoordig zie je veel merken werken met hele luchtige materialen zoals: Studio Anneloes, Penn & Ink, Jane Lushka. Mocht je inspiratie willen opdoen voor zakelijke kleding? Neem eens een kijkje bij Piet Zoomers.
Wil je meer informatie over wat ik als Style- en Imagocoach kan betekenen voor jou persoonlijk of zakelijk? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kom graag met je in contact!
(bron: nrc)

Mis niks

Word gratis lid van
STYLE UPDATE Magazine
en ontvang stijl- en imagoadvies
in je mailbox

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu ontvang je regelmatig stijl- en imagoadvies in je mailbox.