Kleding etiquette, hoe hoort het eigenlijk?

Het is eind september en dat betekend dat we alweer richting de feestdagen gaan. Voor veel mensen een zeer drukke periode met borrels, feesten dinners etc. Elk jaar weer de daarbij behorende kledingstress vanwege de kledingvoorschriften en/of dresscode. In deze blog leg ik je kleding etiquette uit, hoe hoort het eigenlijk?

De meest voorkomende kleding voorschriften: Smart casual, Tenue de Ville, Cocktail en Black tie zal ik bespreken en uitleggen. Het kan een heel gedoe lijken maar niets is vervelender dan underdressed of verkeerd gekleed te arriveren bij een gelegenheid!!

Smart Casual:
Smart casual is lastig te definiëren maar houdt in ieder geval in dat je netjes gekleed gaat en niet perse in pak hoeft. Zowel man als vrouw gaat gekleed in een elegante modieuze outfit. Voor de heren kan dit een smal uitgesneden pantalon met getailleerd(slimfit) overhemd zijn. Voor de dames is een fashionable colbert in combinatie met een rok of broek of een stijlvolle jumpsuit een goede keuze.
image

Tenue de Ville (een veel gevraagde dresscode bij bruiloften)
Dames:
Dames hoeven tegenwoordig niet meer perse in mantelpak of japon, al is dat in traditionelere kringen nog steeds gewenst. Vandaag de dag is men in een chique jurk al snel overdressed. Wanneer een dame een rok draagt moet deze minstens tot over de knie vallen en blote benen zijn uit den boze. Panty’s of kousen zijn verplicht. Een hoed mag, maar hoeft absoluut niet. Een tas mag ook, maar deze mag niet te opvallend zijn. Een enveloppemodel is daarom het meest geschikt. Het principe van deux pièces geldt als vanouds. Dit houdt in dat de dame wanneer ze geen japon draagt, altijd haar colbertje aanhoudt, zowel bij het dragen van een mantelpak als bij het dragen van een broekpak.

Heren:
De heren gaan tegenwoordig in kostuum. Een maatpak en confectie zijn beide geschikt. Een gilet mag, maar hoeft niet. De verschillende delen van het kostuum zijn tegenwoordig overeenkomstig van kleur; doorgaans grijs of blauw, maar soms ook zwart. Bruin werd tot voor kort als not-done beschouwd, maar is tegenwoordig ook toegestaan. Strepen mogen, maar dan wel subtiel.
Eenstropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, gewaagd zijn. Voorheen moesten schoenen en sokken per se zwart zijn, maar tegenwoordig worden de sokken aangepast aan de kleur van het kostuum en niet aan de kleur van de schoenen. De kleur van de riem hangt af van de kleur van de schoenen. Ze moeten hetzelfde zijn!

image

Cocktail:
Dames:
Het is feest! Geniet er dus van en laat je inspireren. Bij een cocktailparty krijg je in ieder geval wat ruimte voor eigen interpretatie. Dames dienen gekleed te gaan in een korte (cocktail)jurk. Deze mag iedere denkbare kleur hebben, zolang deze maar modisch verantwoord en feestelijk is.Accessoires zijn erg belangrijk voor een cocktailoutfit. Subtiele tassen, mooie sieraden en hoge hakken die passen bij de jurk zijn een must. Vergeet niet even te oefenen met lopen!

Heren:
Heren gaan gekleed in strak zwart pak met wit overhemd. De das is optioneel maar het is belangrijk dat de outfit er modieus en slick uitziet, liefst met manchetknopen. Tip: zorg dat je standaard een zwart of een donker blauw kostuum in de kast hebt hangen, dit komt altijd van pas!

 

image

Black Tie
Dames:
Hier begint het echte werk en wordt alles strikter en traditioneler – tijd voor de echte etiquette. Voor dames geldt een lange avondjurk met subtiel decolleté. (Heb je een kleine cupmaat neem dan gewoon de juiste pushup BH.) Open schoenen met een hoge hak van minimaal vier centimeter zijn een must, evenals halflange handschoenen. Tijdens de wandeling van en naar de auto is een stola een echte aanrader.

Heren:
Voor de gastheer en gastvrouw is dit een belangrijke avond. Laat hiervoor je waardering blijken! Als er dus in de uitnodiging “black tie” staat, trek dan niet gewoon je kostuum aan. Een smoking is een vereiste. Dit is een zwart colbert met sjaalkraag of satijnen revers. De smokingpantalon dient altijd satijnen biezen te hebben op de zijnaden. De smoking wordt opgekleed met een wit smokingoverhemd met opstaande boord (vadermoordenaar) of met normale boord en een zwarte vlinderdas. Om de outfit compleet te maken draag je zwarte (lak)schoenen en bijpassende sokken.

image

 

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben in het oerwoud van de etiquette.
En weet: liever overdressed dan underdressed! Zo hoort het.

 

Wil je graag samen met Style- en Imagocoach en Personal Shopper Nynke Politiek een outfit shoppen voor een speciale gelegenheid? Als personal shopper heeft Nynke met haar vaste werkplek bij Piet Zoomers in Wilp en Den Bosch kennis over ruim 150 merken. Ze is in staat om precies de juiste combinatie uit te zoeken die past qua persoonlijkheid, functie en gelegenheid. Boek hier jouw persoonlijke shopsessie.