Hoe creëer je een goede basisgarderobe?

Als je een goede basisgarderobe hebt, dan heb je daar iedere dag plezier van. Een goed samengestelde garderobe bevat kleding die goed mixt en matcht. Niet alleen wat betreft kleur maar ook wat betreft stijl. Bovendien moet de  kleding bij jou passen, bij wat je doet, wat je mooi vindt en bij elke gelegenheid.

Begin bij de basis

Een paar goede basiskledingstukken zijn onmisbaar. Basiskleding is kleding die je vaak draagt en die je goed kunt combineren.

Zoek naar een goede kwaliteit voor kleding die de basis van je garderobe vormen zodat ze ook als je vaak draagt, mooi blijven. Kijk eens bij Piet Zoomers voor het aanvullen van mooie kwalitatieve kledingstukken. Zij hebben meer dan 125 merken, daar zit altijd iets goeds bij.

Voeg neutrale kleuren toe

Naast de basiskledingstukken is kleding in neutrale kleuren een goede aanvulling. Dit kan best trendy kleding zijn, maar dan in kleuren die makkelijk combineren. Neutrale kleuren zijn b.v. zwart, wit, bruin, beige, nude, grijs of blauw.

Denk bijvoorbeeld aan t-shirts, leggings, truien en vesten of bloesjes in de genoemde kleuren.

De combinaties die je nu samen met de basiskleding kunt maken zijn er al een heleboel.

Kleding in je favoriete kleur of trendkleur

Naast de basis kledingstukken en kleding in neutrale kleuren kan je wat kleur toevoegen. Kies enkele kledingstukken in je eigen favoriete kleur of kleur van het seizoen.

Accessoires

Vergeet het belang van accessoires niet. Met sjaaltjes, tassen, riemen en sieraden kun je een outfit een heel andere stijl geven of ander kleuraccent geven. Bedenk eens hoe een jeans, lichtgrijs shirt en vest er uit zullen zien met deze aqua-blauwe accessoires. Maar ook een zwart rokje met laarsjes en een witte bloes fleuren hier van op.

Laarzen met platte hak, een stoere riem een grote tas en een kleurige sjaal geeft je outfit een heel andere uitstraling dan met hoge hakken, een dun ceintuurtje en een nette tas.

Varieer door laagjes kleding

Probeer niet alleen te combineren op kleur maar ook op lagen. Houd daarvoor rekening met de lengte van de kleding die over elkaar heen vallen.

B.v. een gekleurd hemdje, een witte bloes, daarover een lang open vest dat je kunt dragen op een rokje met daaronder een legging of maillot en laarzen. Dit is een heel andere outfit dan een t-shirt, lang vest met ceintuur gedragen op een broek met laarzen.

Ga voor balans in je garderobe

Zorg voor balans en variatie in je garderobe. Allemaal spijkerbroeken met t-shirts is eentonig. Maar alles zwart of één andere kleur is ook niet erg afwisselend. Probeer af en toe eens iets nieuws of heel anders uit. Zo hou je je garderobe een beetje spannend

Trends zijn leuk, maar hoeven niet

De laatste trends wat betreft vorm, kleur of stijl kunnen heel leuk zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat ze jou ook staan. Als je weet dat knalroze je niet staat of als je je er niet prettig in voelt, laat je dan niet verleiden door zo’n kledingstuk. Je zult het niet vaak of helemaal niet dragen.

Hou 2x per jaar opruiming

Het begint met overzicht van wat je allemaal nog hebt. Het is daarom een goed idee om twee keer per jaar je kasten uit te ruimen. Als het lente wordt kun je het grootste deel van truien, vesten en laarzen apart leggen of in dozen bewaren.

Als het winter wordt kan je zomerjurkjes en open schoenen opbergen. Sorteer de kleding op seizoen. Doe kapotte, oude, versleten kleding en kleding die je toch nooit draagt, weg. Zo hou je altijd een basisgarderobe die draagbaar en up-to-date is.

 

Vind je het lastig om alleen door je kledingkast te gaan? Zoek dan eens een stylist bij jouw in de buurt, hij/zij kan je daar heel goed bij helpen. Mocht je meer verdieping willen over hoe je kleding als communicatietool kunt inzetten? Of je wilt leren hoe je meer uit je zelf kunt halen? Je wilt werken aan je zelfvertrouwen? En aan je uiterlijke presentatie door middel van je kleding? Neem dan gerust contact met mij op. Als style- en imagocoach en personal shopper maak ik dagelijks de vertaalslag van identiteit naar kleding. Ik adviseer bedrijven, ondernemers en iedereen die kleding en imago een belangrijk onderdeel vinden binnen hun zakelijke en privé leven.

 

78 colorsystem